allergivänliga hundar

Allergihundar

Att vara allergisk mot hundar är numera en av de vanligaste pälsdjursallergierna. Hundar, som alltid har varit populära i våra hem, finns nu i nästan vart tionde hushåll men allergin mot dem ökar tyvärr också. Nästan 20 % av Sveriges befolkning har någon form av allergi mot pälsdjur och det är för dem allergihundar kan göra en stor skillnad om man trots sin problematik längtar efter en fyrbent vän.

Det finns hundraser som passar för allergiker

Schnauzer har en dubbel uppsättning av sin päls, både en sträv ytterpäls och en ulligare underpäls som är mycket tjockare. Därmed fäller de inte hår på samma sätt som andra hundraser. Istället för två gånger om året tappar de några hårstrån per dag. Basenji är en annan hundras som är populär bland allergiker då den har underull och inte luktar. De avsöndrar inte speciellt mycket stoft, vilket ofta är det som allergiker reagerar på och som orsakar deras besvär.

Små hundraser som tar stor plats i hjärtat

Yorkshireterrier är en av de minsta raserna bland allergihundar och de små liven fäller antingen mindre hår, har mindre underull eller ingen underull över huvud taget vilket minskar besvären. Bichon Frisé fäller ingen päls alls, men det är inte det som kan göra det lättare för allergiker. Om hunden badas regelbundet blir mängden allergen mindre än vad den är hos andra raser.

Det är inte pälsen som orsakar allergi

För dem som är pälsallergiker kan det ofta vara lätt att tro att det är själva pälsen allergin beror på. Därför letar man ofta efter en hund som inte fäller päls eller som gör det i en liten omfattning. Men tvärtemot så är det de proteiner som kommer från en hunds hudavlagringar, saliv och urin som kan orsaka allergiska reaktioner. Detta protein kan fastna och bli kvar i pälsen på hunden. Hur man reagerar och på vilka hundar är självklart olika för alla individer och två hundar av samma ras kan ge varierande reaktioner hos en allergiker. Därför kan det vara bra att träffa vuxna hundar i deras hemmiljö, då proteinet finns utspritt i deras omgivning, för att se hur de olika djuren påverkar allergin.