hund problem hud kliar

Hudproblem hos hundar

Hudproblem hos hundar är vanligt och är något som kan drabba alla raser, oavsett typ av päls. Hudåkommorna kan ha flera orsaker. Ibland är det fråga om parasiter såsom kvalster, löss och skabb, men det kan också handla om hudinfektioner av olika slag. Dessa kan orsakas både av allergier och genetik.

Vanliga parasiter hundar kan drabbas av

Löss och kvalster är vanligt förekommande parasiter på hundar. Åtgärdar man inte problemet så fort som möjligt kan det förorsaka svåra hudinfektioner som kräver lång behandlingstid. Det faktum att hunden kliar sig när krypen irriterar huden, bidrar till att parasiterna får fäste. Därför är det bra att sätta in en behandling så snart man märker att hunden kliar sig mer än vanligt.

Vanliga allergier hos hundar

Allergi är även det något som många hundar är drabbade av. Det kan vara födoämnesallergi och då krävs en utredning med hjälp av en veterinär för att fastställa vilket födoämne som orsakar allergin. Fukteksem och svamp angriper ofta hundar med hudveck eller täta pälsar. Har man en trubbnosig hund eller en med tjock, lång päls bör man vara uppmärksam på detta, särskilt under sommarhalvåret när det är varmt.

Kontakta alltid veterinär vid symptom på hudåkommor

Klåda och irriterad hud kan alltså ha en rad olika orsaker och det är alltid bäst att kontakta veterinär så fort som möjligt om hunden uppvisar tecken på detta. Symptomen kan yttra sig i att den tuggar och slickar på sig själv överdrivet mycket eller gnuggar nosen i mattan. Åker den kana med bakdelen över golvet, kan det vara ett tecken på allergi eller analsäcksinflammation.