Hundar och Choklad

De flesta vet nog att choklad är giftigt för hundar att äta – men inte hur farligt det kan vara. Hundar kan ju äta precis vad som helst och ger sig oftast inte förrän de har hittat något gott att äta. Därför bör du tänka på att lägga undan chokladen innan du lämnar hunden ensam.

Hur giftigt är choklad?

hund chokladVisserligen är det inte så vanligt att en hund råkar ut för en chokladförgiftning. Ämnet Teobromin som förekommer i choklad är det som är giftigt för hundar. Det räcker med 10 gram av 90% choklad per kilo hund för att hunden verkligen ska blir riktigt sjuk. Men oftast gillar inte hundar mörk choklad och äter hellre ljus choklad som har kokosfett, som de istället får diarré av och kräver samtidigt en större mängd choklad för att hunden ska bli förgiftad.

Andra ämnen som också är farliga

Visst är det giftigt för hundar att få i sig choklad. Men xylitol är nästan farligare för dessa husdjur att äta, eftersom detta sötningsmedel ger hunden skador för livet. Det räcker med med tre tuggummi som har xylitolet som den huvudsakliga sötningen per kilo hund för att det ska vara vådligt. Det som egentligen värst för dessa husdjur är: kylarglykol, råttgift, flugsvampar eller paracetamol. Har hunden fått något gift i sig så försök framkalla kräkningar eller magpumpa husdjuret.

Var försiktig med vad du lägger ifrån dig

Som hundägare gäller det att vara försiktig med att inte lämna något som är farligt för hundar lättåtkomligt för dem. De är ju specialister på att nosa upp godsaker. Därför bör du lägga undan eller låsa in de farliga ämnena för din hund. Vissa saker är självklarheter, men som tuggummi med xylitol kan vara lättare att glömma bort att stoppa undan. Det är en viss fördel att ta reda på vad som är farligt för ditt husdjur innan det händer en olycka.