scooby-doo picture

Hunden Scooby-Doo

Grand danois-hunden Scooby-Doo och hans kompisar Shaggy, Daphne, Velma och Fred utgör tillsammans Mysteriegänget. Den populära tv-serien ”Scooby-Doo, var är du?” visades mellan åren 1969-1972 och handlar om hur Scooby-Doo och gänget löser mysterier som rör spöken och andra övernaturliga fenomen. Oftast finns det en naturlig förklaring till det övernaturliga, som till exempel att någon har klätt ut sig. Det har även gjorts flera filmer om den populära hunden.

Andra filmer om hundar

Förutom Scooby-Doo finns det många filmer där en hund spelar huvudrollen, tecknade såväl som otecknade. Ett klassiskt gammalt exempel är förstås Lassie-filmerna, som handlar om en intelligent och charmig collie. Den finurlige beaglen Snobben, eller Snoopy på originalspråk, förekommer både som tecknad serie och som film. Och så har vi förstås Båtsman och Beethoven so är två gulliga sanktbernhardshundar. En nyare film är ”Marley och jag”, där Marley är en söt men busig labrador.

Rasen grand danois

Grand danois är en av världens största hundar. Den härstammar från Tyskland och avlades ursprungligen fram som jakthund, men är i dag en sällskapshund. Namnet betyder stor dansk (hund) på franska, men varför den fått detta namn vet man inte. Hundrasen kallades tidigare för ulmerdogg i Sverige. Scooby-Doo är som sagt en grand danois, och det är även hunden Marmaduke i filmen med samma namn.

Varför just grand danois?

Varför har man valt just rasen grand danois, såväl för Scooby-Doo och för Marmaduke? Det är svårt att veta, men det som är främst kännetecknande för rasen är ju dess storlek. Scooby-Doo är känd för att vara feg och kanske blir det lite extra komiskt just för att han är så stor. Marmadukes mest framträdande drag är att han är lite korkad och klumpig, vem passar bättre i rollen som klumpeduns än en jättestor hund?