Hundfoder

Det finns många typer av hundfoder. Många sorter är specifikt anpassade efter hundraser, vissa efter hundens ålder och andra efter hundens aktivitetsnivå. Det finns också särskilda veterinärfoder som förebygger och hjälper hunden kropp vid och mot eventuella sjukdomstillstånd. Det finns till exempel hundfoder som minskar risken för att hunden ska få njursten eller matsmältningsproblem.

Ekologiskt vs Naturligt

hundfoderNär man ser till sortimentet av hundmat finns det också ekologisk mat. En hund vet självklart inte om maten är ekologisk eller inte utan det är djurägaren som får välja detta. Det finns också helt naturlig mat, som kallas BARF i sortimentet. Denna typ av mat består endast av rått kött, ben och liknande. Maten köps i fryst form och kan ges till djuret tinad eller direkt från frysen.

Vad ska man ge hunden för foder?

Det är svårt att generellt säga att man ska ge en hund en viss typ av foder. Hundmat kan ha olika fördelar och det bästa är om man tar med den till veterinären eller djuraffären för att få reda på vilket foder hunden behöver. Som djurägare gäller det att prova sig fram. Vissa vill ge hunden ekologiskt torrfoder medan andra vill ge hunden BARF. Det är helt enkelt en smaksak och beror på vad hunden föredrar.

En djungel av foder

När man funderar över vilket hundfoder man ska välja måste man ofta prova olika sorter för att finna en som fungerar. En trend som vuxit allt mer under de senaste åren är så kallad BARF-föda. I denna kategori får hunden rått kött, ben och liknande som liknar den föda en hund äter i det vilda. Andra vill ge hunden torrfoder eller ekologisk mat och det kan vara bra ur en miljöaspekt om hunden tål den sorts mat.