glad hund

Köpa hund

Att köpa hund följer med stort ansvar där det är mycket att tänka igenom innan man bestämmer sig.

Till att börja med så vill vi flagga för att det är viktigt att börja med att kartlägga sin egen situation och försöka förstå hur det skulle påverka ens vardagliga liv. Att ta hand om en hund tar mycket tid och energi, dessutom får man enligt lag inte lämna en hund ensam mer än sex timmar. Detta gäller för en vuxen hund där en hundvalp kräver uppasning nästan dygnet runt. Detta enligt något som kallas tillsynslagen som också ställer krav på att hunden måste vara vaccinerad och ID-märkt. Skulle detta misskötas kan polisen kräva att hunden blir tvångsomhändertagen.

Dessutom kommer hunden kräva både mental och fysisk stimulans vilket innefattar bus, att vara social men också promenader och rastning av hunden. För att vara säker på att köpet är tryggt och säkert så rekommenderar vi att vända sig till legitimerade uppköpare som är medlemmar av svenska kennelklubben. Är du osäker så kontrollera gärna uppfödaren i registren innan du köper.

Planerar du att importera en hund från utlandet, vilket i många fall kan vara billigare så läs på noga om vilka lagar och förordningar som gäller. Ett annat bra tips för dig som planerar att köpa hund är att gå igenom ekonomin och vad det kommer kosta. Var beredd på att det kommer kosta en del pengar och eventuella kostnader som är svåra att förutse. Allt ifrån hundmat, vaccinering, registrering, ID-märkning, försäkringar etc kotsar pengar. Utöver det kanske du kommer bli tvungen att lämna in hunden på hunddagis eller liknande. Tänk på detta innan så slipper du bli obehaglig överraskad!