avmaska din hund

När skall du avmaska din hund?

När och hur ofta en vuxen hund ska avmaskas beror helt och hållet på hur man lever och dess ålder. En grundregel är att aldrig avmaska en hund om man inte vet att det absolut behövs. På apoteket kan man köpa ett kit för provtagning om man misstänker att hunden har mask.

Olika typer av avmasknings-medel

Idag finns det olika typer av avmasknings-medel på marknaden. Det finns både tabletter och typer av pasta. Har man väldigt svårt att ge hunden något via munnen finns det receptbelagda spot-on-preparat som droppas på huden. När du skall resa är det viktigt att i god tid undersöka om den behöver avmaskas hos veterinär eller inte som är ett vanligt krav.

Avmaska sin hundvalp

En hundvalp äter ofta i sig både det ena och det andra. Därför ska uppfödaren ge avmasknings-medel mot spolmask innan den får åka till sitt nya hem. Är man själv uppfödare bör man veta att valparna ska avmaskas en till två gånger i månaden från att de är tre veckor till att de uppnår en ålder på tre månader och är redo att flytta.

Avmaskning av hundar

En valp ska vid upprepade gånger under sina första veckor i livet avmaskas. En vuxen hund ska endast avmaskas då det finns ett behov av det. Är man osäker går det att göra ett avföringstest för att fastställa behovet. Vid resor till annat land kan det vara ett krav att hunden är avmaskad via veterinär annars är det något som man kan göra själv i hemmet.