Storleksguide

1. Halsmått
När du ska ta halsmåttet på din hund, så mät då där halsen är som tjockast, alltså närmast bröstet. Halsbandet kan annars bli för litet och bli tvunget att sitta för högt upp på hunden. Kom ihåg att lägga på ett par extra centimetrar så att hundhalsbandet inte sitter för hårt runt halsen.

Ska du köpa en sele så är det extra viktigt att mäta kring huvudet på hunden, om det är en sele som inte går att justera kring halsen dv.s. Selens halsmått kan passa din hunds halsmått bra, men har tex hunden en bredare skalle så kan den tänkta storleken vara för liten och då måste snäppet större storlek väljas.


2. Bröstmått

Bröstmåttet är det viktigaste måttet på din hund för att hundkläderna ska sitta bra och behagligt. Mät precis bakom hundens framben, runt bröstkorgen där den är som störst. Efter att du mätt runt bröstet noggrant, lägger du på mellan 3-5 cm för att plagget ska sitta skönt på din hund. Har din hund väldigt tjock päls bör du lägga på någon extra centimeter för bekvämare passform. Pendlar du mellan två storlekar på bröstmåttet? Ta då den större storleken, den vanligaste returorsaken är nämligen att plagget är för litet.
3. Ryggmått
Ryggmåtet ska tas från hundens manke till början av svansroten precis som bilden ovan visar. Se till att hunden står upprätt som på bilden, det kan annars skilja några centimeter i rygglängden.