hundbur resor

Vilken hundbur gäller för resor?

Inför en resa med hund är det viktigt att se över vilken form av skydd hunden behöver. Ska det vara en bur eller sele. Bilens kombiutrymme fungerar bra om det finns ett separat galler. Det säkraste är i alla lägen en hundbur och den ska vara rymlig, luftig och placerad på ett stadigt sätt. Det ska inte finnas några vassa kanter och underlaget ska vara mjukt och bekvämt.

Vad skall jag tänka på?

För att transportera hunden ska en hundägare alltid se till att hunden får en säker och bekväm resa. Små hundraser kan sitta i en hundväska alternativt säkerhetssele, medans större hundar ska ha ett separat utrymme, alternativt bur med gott om plats. Som hundägare är du skyldig att se till att det finns ventilation och skugga där hunden sitter. En hund får inte lämnas utan tillsyn i ett fordon. Om nödvändigt endast en kort tid, i skugga och med öppet fönster.

Vad passar bäst

För hund som reser med flyg finns det olika regler. Det är tillåtet att ta med hunden i en hundväska eller hundbur som då räknas som en kabinväska. För hundbur och hundväska i kabinen gäller maxmåtten 40 x 25 x 23 cm och hunden får väga max 8 kg annars behöver den sitta i ett specialutrymme i bagageutrymmet. För stora hundar över 8 kg rekommenderas tåg, bil och annat fordon som ger hunden större trygghet och närhet till människor.

Säkerhet framför allt för din hund

Sommaren 2020 blir en annorlunda sommar för alla i och med Covid-19. Reser vi kommer det främst att bli med bil och då gäller det att se till att hunden får sitt utrymme, sin trygghet med vätska, mat och att ha god uppsikt på sin hund. För stora hundar som reser resan rekommenderas en rejäl, stabil och trygg bur placerad på rätt sätt i bilen, för de mindre hundarna går det bra med sele och hundväska på säker plats. Det är likadant med alla transportmedel. Reser man med flyg finns det specialmått och maxvikt för bur och hundväska i kabinen. Enligt lag kan människor träda in och rädda djur som man upptäcker har en ohållbar situation. Med de rekommendationer och de regler som finns för att transportera sin hund på bästa sätt, hjälper det också hundägaren att förbereda och skapa den bästa förutsättningen för sin hunds resa.