Tandborstning för hund

Tandborstning för hund

Det är inte bara vi människor som behöver regelbunden tandborstning, även våra fyrfota vänner kan få tandsjukdomar, tandsten och tandlossning om inte munhygienen sköts som den ska. De finns en del saker som du som hundägare bör tänka på när du ska borsta din hunds tänder. Här kommer några tips på hur du ska komma igång.

Så borstar du hundens tänder

Välj en tandborste med mjuk borste eller eventuellt en fingertuta om du har en hund som inte är van vid tandborstning. Det finns tandkräm som är anpassade för hundar men det går också bra att borsta med vatten. Det är viktigt att komma åt tänderna längst bak där det kan bildas bakteriehärdar som i värsta fall kan leda till tandsjukdomar.

Borsta tänderna på en hund som inte vill

När man ska vänja sin hund vid att borsta tänderna kan det vara bra att vara två personer som hjälps åt. En står bakom och tar emot hunden om den backar bakåt när den andra personen borstar. Det är obehagligt för en ovan hund att bli borstad i munnen så ta det försiktigt och ge beröm efteråt så att den lär sig att tycka om tandborstning. Ett tips är att köpa en tandkräm med leversmak som hunden tycker är god.

Borsta tänderna regelbundet

Hundens tänder ska borstas regelbundet för att hålla tandsjukdomar borta. Hos hundar bildas tandsten olika snabbt så därför varierar det även hur ofta du bör borsta tänderna på din hund. Vet du att just din hund har problem med tandsten så är det bäst att borsta varje dag. Se till att göra tandborstningen till en positiv upplevelse för hunden så kommer den dagliga rutinen att gå snabbt och lätt.